söndag 21 augusti 2011

Paj x 2.

I helgen bjöds det till kräftskiva.
Som kompensation för att inte äta kräftor, bakade vi två pajer och tog med oss.
Mycket goda blev de, fick till och med lite extra beröm.

Pajdeg, till två pajer:
ca 250 g smör
5-6 dl mjöl
några nypor salt

Smält smöret, knåda sedan ihop ingredienserna till en klump. Fördela klumpen till två pajformer, tryck ut till en botten och kanter. Stick några hål i med gaffel, förgrädda sedan i ca 10 min på 175 grader.

Äggstanning, till två pajer:
3 ägg
1 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
ganska mycket salt
peppar

Fyllning 1:
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
Några frysta broccolibuketter
Ett gäng frysta haricots verts
1 paket fetaost
ca 15 cocktailtomater
torkad basilika
salt&peppar

Hacka lök, fräs i smör tillsammans med den frysta broccolin och haricots vertsen. Hade lite av båda i frysen, blev lite mindre broccoli än haricots verts. Hacka vitlöken, ner i pannan med den med. Salta och peppra. Dela cocktailtomaterna på hälften, lägg i egen skål, strö över salt och lite basilika och vänd runt. Skär fetaosten i bitar, blanda ner i grönsaksblandningen. Fyll sedan ett av de förgräddade pajskalen med grönsaksblandningen, garnera med tomathalvorna. Häll sedan över hälften av äggstanningen, så pajen fylls upp till kanten. Grädda ca 30-40 min på 200 grader.

Fyllning 2:
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
ca 7-8 stora champinjoner
1 påse riven grevéost
torkad basilika

Hacka lök, dela champinjoner i mindre skivor och fräs i smör. Hacka vitlök och dra ner i pannan. Salta och peppra, fräs på ganska hög värme till champinjonen släppt ifrån sig all vätska och pannan börjar bli torr. Krydda med lite basilika. Blanda champinjonröran och den rivna osten i pajskalet, häll över resterande äggstanning. Grädda i ugnen ca 30 min i 200 grader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar