torsdag 4 augusti 2011

Moussaka à la Jeppe G.

Jag är alltså lite inne på att laga rätt mycket utan extra kolhydrater. Typ skippa pasta-, ris-, potatis-bagen och hitta goda grejer man kan ha istället.

Här är en lite udda variant av moussaka. Smakar mycket och är trevligt festlig med en god sallad och kanske ett glas rött.

Moussaka, 4 pers:
2 auberginer
1-2 gular lökar
2-3 klyftor vitlök
2 morötter
en bit rotselleri, det ska rivas och bli lika mycket som morötterna/lite mer.
ca 6 champinjoner
100g mandlar
2 st små mozzarellaostar
1 burk körsbärstomater
1 burk krossade tomater
2 msk mango chutney
2 torkade chilis (hade enbart chiliflakes, tog det istället)
riven parmesan (eller vanlig ost för billigare alternativ)
salt & peppar

Skiva auberginerna, ca 1/2 cm breda skivor, och lägg på bakplåtspapper i långpanna.
Salta och låt stå i 30 min. Sätt ugnen på 200°c.
Torka av vätskan innan de ställs in i ugnen i 10-15 min.
De ska bara bli lite torkade.

Hacka lök och champinjoner.
Riv morötter, rotselleri och (parmesan)ost.
Mixa eller finhacka mandlarna.
Skär mozzarellan i skivor.

Fräs lök, pressad vitlök, champinjoner, rotselleri och morötter i smör. Häll i mandeln efter nån minut.
Låt allt bli mjukt.

Hacka tomaterna och finhacka chilin.
I med chilin och mango chutney. Och till sist i med tomaterna o tomatkrosset.
Salta & peppra och låt puttra i ca 15 min. Smaka av.

Lägg ett lager aubergine i form som det hela ska serveras i.
Lägg ett lager tomatröra över auberginerna.
Fördela mozzarellan i ett lager.
(Ett lager aubergine till om det blev över.)
Sedan ett tunnare lager med tomatröra.
Strö över (parmesan)osten.
In i ugnen i 20 min i 200°c.

God spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar