onsdag 23 november 2011

Mexikanskt.

I SvD idag fanns en liten matbilaga där en del mexikanska recept fanns med. Temat var "riktig" mexikansk mat, inte fredagsmys-texmex.
Dessa lät oerhört smarriga.

Basen till allt, Salsa Rojo:
3 tomater
3 röda spansk peppar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad koriander
salt
en nypa socker

Grilla tomater, spansk peppar, lök & vitlök hela i en panna utan olja eller fett. Vänd på grönsakerna då och då tills de fått en bränd yta runt om. Lägg grönsakerna i en skål när de blivit ordentligt brända och tillsätt koriander, salt, socker och en skvätt vatten. Mixa med stavmixer tills det blir en tjock, slät sås.

Guacamole:
3 mogna avokador
chili efter smak
1 liten silverlök
2 små tomater
2 lime
1/2 kruka koriander

Gröp ur avokadon, mosa i en skål med gaffel. Hacka chili, lök och tomater och blanda allt. Pressa i lime och blanda igen.

Quesadillas de frijoles refritos (bönquesadillas), 4 port:
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 burkar svarta bönor
2 msk chili chipotle på burk
spiskummin
salt
100 g riven ost
12 majstortillabröd (små, små antar jag)

Hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en kastrull. Lägg i bönorna tillsammans med sin vätska från burken efter en stund och tillsätt chili chipotle, spiskummin och salt. Låt puttra under omrörning ca 5 min. Häll över blandningen i en skål och mixa det till slät, krämig konsistens. Riv osten och värm tortillabröden i en torr stekpanna. Vänd dem en gång och lägg sedan osten i mitten och vik ihop. Låt ligga kvar i pannan tills osten smält. Lägg till sist i bönröran i brödet. Servera med salsa roja.

Quesadillas de champiñones (champinjonquesadillas), 4 port:
300 g champinjoner
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 gröna spansk peppar
smör
100 g riven ost
12 majstortillabröd
salt&svartpeppar

Skiva champinjonerna och hacka lök, vitlök och spansk peppar. Smält smöret i stekpanna och fräs lök, vitlök och spansk peppar. Lägg i champinjonerna och sänk värmen. Smaka av med salt&peppar. Rör om då och då och stek tills champinjonerna fått en gyllenbrun färg. Riv ner osten i stekpannan och låt den smälta. Värm tortillabröden i en torr stekpanna och vänd på dem ett par gånger. Fyll varje tortilla med ost- och champinjonblandningen och vik ihop dem. Servera med salsa roja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar