Bröd med havregryn och linfrön, 2 limpor:
6 dl vatten
1 paket jäst
ca 2 tsk salt
1 msk honung
1 dl linfrön
3 dl havregryn
2 msk olivolja
ca 6-8 dl mjöl
Värm vattnet till fingervärme och lös upp jästen i en bunke tillsammans med vattnet. Tillsätt salt, honung, linfrön, havregryn, olja och rör sedan runt samtidigt som du fyller på med mjöl. Jag brukar hälla mjölet rakt i bunken i etapper, utan att mäta. När det sedan börjar bli en deg nöjer jag mig och låter degen få vara ganska kletig. På med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme. Ta sedan fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Strö över lite mjöl över pappret och klutta sedan ut degen i två längder på plåten, utan att knåda eller platta till degen. Den ska vara så fluffig som möjligt.
Grädda sedan i ugnen på ca 175-200 grader i ca 30 min, tills bröden fått färg. Låt svalna, antingen under duk för mjukare yta, eller på galler utan duk för hårdare skal.
6 dl vatten
1 paket jäst
ca 2 tsk salt
1 msk honung
1 dl linfrön
3 dl havregryn
2 msk olivolja
ca 6-8 dl mjöl
Värm vattnet till fingervärme och lös upp jästen i en bunke tillsammans med vattnet. Tillsätt salt, honung, linfrön, havregryn, olja och rör sedan runt samtidigt som du fyller på med mjöl. Jag brukar hälla mjölet rakt i bunken i etapper, utan att mäta. När det sedan börjar bli en deg nöjer jag mig och låter degen få vara ganska kletig. På med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme. Ta sedan fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Strö över lite mjöl över pappret och klutta sedan ut degen i två längder på plåten, utan att knåda eller platta till degen. Den ska vara så fluffig som möjligt.
Grädda sedan i ugnen på ca 175-200 grader i ca 30 min, tills bröden fått färg. Låt svalna, antingen under duk för mjukare yta, eller på galler utan duk för hårdare skal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar