fredag 7 oktober 2011

Torsdagsmiddag.

Fortsättning på tema rotfrukter.

Morot- och kålrotssoppa, ca 4 port:
1 gul lök
ca ganska stora morötter
en stor bit kålrot (men totalt lite mindre än morötterna)
grönsaksbuljong
ca 1 dl crème fraiche
1 skvätt rödvin
franska örter
salt
färska örter

Hacka lök och stek i smör i en stor kastrull. Skala och dela morot och kålot i mindre bitar, lägg i kastrullen. Häll på vatten, så det täcker över rotfrukterna en liten bit. Lägg i kanske 2 buljongtärningar och låt puttra tills bitarna är mjuka. Mixa soppan slät, tillsätt sedan crème fraiche, kryddor och vin efter smak. Låt puttra lite till. Toppa sedan med färska kryddor (hade timjan och basilika) och servera.

Till detta åt vi en lyxig trattkantarelltoast, på det här brödet.

Kantarellstuvning, ca 4 port:
1/2 gul lök
4 rejäla nävar trattkantareller
salt&peppar
matlagningsgrädde

Hacka löken fint och stek i smör. Lägg i de hela trattkantarellerna och stek till vätskan försvunnit. Häll sedan på matlagningsgrädde som får puttra till den kokat in till en stuvning. Smaka av med salt&peppar.
Skiva upp brödet och stek lite lätt på båda sidorna i en torr stekpanna. På med stuvningen och njut.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar