onsdag 12 oktober 2011

Familjebjudning.

I helgen bjöd vi hela familjen Johansson på middag. Då blev det soppa med tillbehör. Gott och höstigt i ett nedsläckt kök med massa ljus och gott sällskap.

Trattkantarell- och champinjonsoppa, ca 8 port:
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 1 liter trattkantareller
ca 10 champinjoner
2 msk vetemjöl
1,5 liter vatten
3 buljongtärningar
5-6 dl matlagningsgrädde
ca 2-3 dl vitt vin
lite riven västerbottenost
salt&peppar
persilja

Tillbehör:
Prosciuttochips
Ruccola

Hacka lök, vitlök och champinjoner och fräs i smör i en stor kastrull. Lägg i hela trattkantareller och fräs dem med tillsammans med lite salt, så vätskan får koka in helt. Strö över mjölet och blanda runt ordentligt. Häll sedan på vatten och buljong. Låt koka en stund. Mixa sedan hela soppan. Häll i grädde och vin och riv ner lite västerbottenost efter smak och låt puttra tills den blir krämig. Smaka av med salt&peppar och tillsätt persilja precis innan servering.

Till detta serverades färsk ruccola att bryta ner direkt i soppan och prosciuttochips: lägg ut prosciuttoskivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 10 min på 175 grader. Ta ut, låt svalna, bryt sedan i mindre bitar och ha i soppan!

Självklart fick det här brödet också vara med till.
Bröd med havregryn och linfrön, 2 limpor:
6 dl vatten
1 paket jäst
ca 2 tsk salt
1 msk honung
1 dl linfrön
3 dl havregryn
2 msk olivolja
ca 8 dl mjöl

Värm vattnet till fingervärme och lös upp jästen i en bunke tillsammans med vattnet. Tillsätt salt, honung, linfrön, havregryn, olja och rör sedan runt samtidigt som du fyller på med mjöl. Jag brukar hälla mjölet rakt i bunken i etapper, utan att mäta. När det sedan börjar bli en deg nöjer jag mig och låter degen få vara ganska kletig. På med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme. Ta sedan fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Strö mjöl över pappret och klutta sedan ut degen i två längder på plåten, utan att knåda eller platta till degen. Den ska vara så fluffig som möjligt.
Grädda sedan i ugnen på ca 175-200 grader i ca 30 min, tills bröden fått färg. Låt svalna, antingen under duk för mjukare yta, eller på galler utan duk för hårdare skal.

Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar