tisdag 4 oktober 2011

Naturens mat.

Oj, vad det blir lite lagande av mat.
Oftast när jag lagar gör jag några extra portioner. Så jag har en del lådor i frysen som gärna går åt, vardagskvällar när man kommer hem lite sent, och schemat inte riktigt går ihop för att samlas kring köksbordet.
Därav, inte så mycket lagning. Men det lilla som blir, får komma med här!

Så, i söndags, åkte jag och min Sebastian ut över dagen till skogen. Svampskogen vi hittade för några veckor sedan.
Då hade vi bil, men nu hittade vi en väg att ta oss dit kollektivt.
Det var lika underbart som förra gången.

Efter timmar av plockande, kaffedrickande, tidningsläsande, var vi nöjda och åkte hem igen med 3 liter trattkantareller.

Av detta gjorde Sebastian en mycket god pasta.
Den här såsen/stuvningen är användbar till det mesta, kan jag tro, kanske på en omelett, som tillbehör till någon biff, eller vad helst man kan önska.

Trattkantareller med smak av vilt, 2 port:
ca 5 dl trattkantareller
1 gul lök
2-3 msk mjöl
Matlagningsgrädde
Ev. crème fraiche
1-2 tsk soja
1 skvätt rödvin
Viltkrydda (hade inte vi, utan tog "franska örter")
salt & peppar

Hacka lök och fräs i riktigt med smör tillsammans med kantarellerna, tills de fått lite färg och "vätskat ur". Sikta lite mjöl över och häll sedan på matlagningsgrädde till önskad mängd, så det blir en ganska lös sås. Låt puttra på låg värme och tillsätt soja, vin och kryddor och smaka av. Vill man ha mer av en stuvning kan man låta det vara som det är. Vill man ha det mer som sås kan man späda med antingen mera matlagningsgrädde eller med crème fraiche.

Mustigt och gott en höstig söndagskväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar