onsdag 29 februari 2012

Linsgryta delux

Här har vi en liten annan variant av linsgryta, som spetsas med svamp och vitt vin i en fransk tappning.

Linsgryta med vilda svampar, 4-6 port:
SÅSEN
2 dl kokande vatten
1 msk smör
1 liten lök, skalad & finhackad
2 vitlöksklyftor
150 g blandade vilda svampar, grovhackade (ICA har en perfekt fryst påse med blandsvamp, för den lite mer ekonomiske)
1 dl vitt vin
1 1/2 dl vispgrädde
ev 3 msk riven parmesan
1/2 tsk flingsalt
1/4 tsk grovmalen svartpeppar
LINSERNA
200 g gröna- eller puylinser
1 morot, skalad & halverad
2 vitlöksklyftor, skalade
1 lagerblad
1 kvist färsk timjan

Blanda alla ingredienser till linserna i en gryta, täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 20-30 min, tills linserna är mjuka (tillsätt mer vatten om det inte täcker). Slå av vattnet, släng ut morot, vitlök, lagerblad och timjan. Ställ undan. Hetta upp smöret till såsen i en stekpanna på medelvärme. Lägg i löken, vitlöken och bryn under omrörning till de blir mjuka, ca 5 min. Tillsätt svampen, rör om. Öka värmen och slå på vinet. Sänkt värmen efter ett tag och tillsätt 1 dl vatten plus grädden. Låt sjuda 10 min, tills såsen börjar tjockna. Rör ner linserna i pannan. Tillsätt salt&peppar och ev parmesan. Servera med sallad, bröd eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar