torsdag 1 september 2011

Soppmåndag.

På jobbet har vi en mycket trevlig tradition. Varje måndag lagar någon soppa till alla på kontoret, så äter vi alla tillsammans och snackar skit. Mysigt!

I måndags gjorde Petra en supergod
Tomatsoppa:
Tomater
Rödlök
Vitlök
Timjan
Grönsaksbuljong
Chiliflakes
Crème fraiche
Fetaost
Salt&Peppar
Färsk basilika

Eftersom hon nu lagat till 15 pers, så var det ju rätt mycket av allt, men basen är alltså nästan bara tomater och lite lök.

Lägg hela kvisttomater (kvar på sina kvistar), skalade lökar och vitlöksklyftor på en oljad plåt. Salta och strö över timjan. In i ugnen och baka tills tomaternas skal börjar släppa och allt fått färg. Ta av tomatkvistarna och skär bort "stammen" i tomaterna. Lägg sedan allt som fanns på plåten i en matberedare och mixa till en massa. Koka upp grönsaksbuljong och späd sedan tomatmassan med den, till önskad konsistens. Krydda sedan med salt, peppar och chili. Låt den få lite sting. Antingen blandar du i crème fraiche i soppan, eller så klickar du i den när du väl hällt upp i portionsskål. Toppa med smulad fetaost och färska basilikablad. (Den blir godare och godare för varje dag, när chilin sprider ut sig och alla smaker blir tjocka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar