måndag 10 juni 2013

Örtmarinerade grönsaksspett med halloumi, pesto och tomatsallad.

I fredags resulterade sommarkänslorna i grillning. Grillade grönsaksspett serverades med halloumi, pesto och en tomatsallad. Örterna från balkongen fick ge smak åt marinaden, och med solroskärnor i peston istället för pinjenötter blir smaken lite djupare och plånboken lite gladare. Mängden är lagom till en middag för två.


Grönsaksspett, 6 st:
1 zucchini
¾ rödlök
ca 10 mindre champinjoner
1 röd paprika

Citron- och örtmarinad:
färsk citrontimjan
färsk rosmarin
1 citron
olivolja
havssalt & peppar
örtsalt
ev. chiliflakes

Dela grönsakerna i mindre bitar och lägg i en platspåse. Repa några rejäla kvistar med rosmarin och timjan och lägg i påsen tillsammans med olja, saften från en citron, örtsalt, salt&peppar och chiliflakes efter behag. Blanda runt ordentligt så marinaden masseras in i grönsakerna och låt dra en stund. Trä på spett och grilla.


Pesto på solroskärnor:
ca 1 dl solroskärnor
ca ¾ kruka färsk basilika
ca  ½-1 dl olivolja
en bit parmesanost
1 liten vitlöksklyfta
en skvätt vatten
havssalt & peppar

Rosta solroskärnorna. Mixa sedan samtliga ingredienser till en krämig konsistens. Tillsätt lite olja eller vatten om den blir för tjock. Servera!


Tomatsallad à la Olivia:
3 plommontomater
¼ rödlök
en bra skvätt balsamvinäger
ca ¼ kruka färsk basilika
havssalt
ev. balsamico-kräm

Tärna tomaterna och hacka löken fint. Lägg i en skål och blanda med balsamvinäger, strimlad basilika, lite havssalt och ringla eventuellt även över lite balsamico-kräm.

Servera allt tillsammans med grillad halloumi. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar