Denna traditionella soppa med tomat, saffran och aioli fick bli vegetarisk med hjälp av tofu istället för fisk.
"Fisk"soppa, ca 6 port:
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 små morötter
1 fänkål
2 paket marinerad tofu
1 paket krossade tomater
2 paket (från tomaterna) vatten
1 paket saffran
buljongtärning
ca 2 dl vitt vin
timjan
franska örter
örtsalt
salt&peppar
Klyfta löken och stek i olja tills den fått lite färg. Tillsätt vitlök, fräs lite till innan du häller på krossade tomater, vatten, saffran och buljongtärningen. Låt puttra i 10 min. Skär morot, paprika, fänkål och tofu i bitar. Tillsätt dem, vinet, och kryddorna och låt puttra ca 10 min till tills grönsakerna blivit lite mjuka. Smaka av och servera med aioli.
Vitlöksaioli:
3 äggulor
3 vitlöksklyftor
ca 2 dl rapsolja
en liten skvätt äppelcidervinäger
salt
Vispa ihop äggulor, vitlök och salt. Häll sedan en försiktig stråle av oljan in i vispen medan du vispar långsamt. Häll lite i taget, blanda ordentligt så det inte skär sig. Fortsätt hälla på olja tills aiolin fått en tjock/fluffig/krämig konsistens. Häll en liten sipp äppelcidervinäger och vispa ihop. Lägg en stor klick i soppan och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar