Tomatsås med örter och vitlök:
olivolja
1 scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
chiliflakes
en skvätt soja
½ tsk honung
½ buljongtärning
örtsalt
salt
färska örter, ex rosmarin, timjan och basilika
Hacka lök och vitlök och fräs en stund i olivolja. Häll på tomatkross. Krydda upp efter smak och låt puttra länge. Tillsätt färska örter på slutet.
Frästa grönsaker och svamp, 3 port:
rapsolja2 scharlottenlökar
ca 10 små champinjoner
1 bunt sparris
½ zucchini
timjan
salt&peppar
citronsaft
Skär löken i klyftor och sparrisen och zucchini i grova bitar. Småchampinjoner kan stekas hela. Krydda och fräs allt på hög värme till de fått lite färg. Pressa över citron och toppa med havssalt.
Jordärtskockspuré, 3 port:
ca 5 jordärtskockor
vatten + ½ buljongtärning
1 vitlöksklyfta
en skvätt vitt vin
havregrädde
örtsalt
Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar, täck med vatten i en kastrull. Lägg i en vitlöksklyfta och en halv buljongtärning och koka till bitarna blivit mjuka. Häll av en del av vätskan, tillsätt vin och mixa slätt. Häll i en liten skvätt grädde och låt puttra lite. Smaka av.
Till den här måltiden på tre rejäla portioner kokade jag ett blomkålshuvud och två nävar haricots verts, stekte en halloumi och toppade allt med lite extra citron och havssalt. Mums.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar